diumenge, 13 de novembre del 2011

"Método Dukan: menos milagros y más sabiduría"



Actualment és el no va más, és la reina de les dietes, tothom parla d'ella, qui no l'ha fet, probablement té algun amic o amiga, o algun conegut que l'ha fet.... i sí, realment és efectiva.


En què consisteix?
 
 1. Fase d’atac: només aliments amb proteïnes. 

Comporta una ràpida pèrdua de pes, i es pot seguir durant 10 dies.
Durant aquesta fase no s'ingereixen Hidrats de Carboni, Grasses, Fruites i Verdures.
Els aliments permesos són la carn magra, peix, marisc, embotit, aus corral, ous, lactis i avena.
Se’n pot menjar sense límit ni freqüència, això sí! Només els permesos.
 

2. Fase de creuer: introducció de verdures
.
 
S’utilitzen els mateixos aliments que en la fase anterior, però afegint verdures i hortalisses (i no totes). 
Esta fase es segueix fins que la pèrdua de pes ens porte al pes desitjat.
Encara no formen part de la dieta el Hidrats de Carboni ni Grasses.  
 
 
3. Fase de consolidació: “dieta equilibrada”
 
Aquesta fase dura 10 dies per quilo perdut. Si per exemple hem perdut 10 quilos de pes,
s’haurà de realitzar durant 100 dies. Els aliments prohibits són: el pa, el formatge, patates, arròs i les fruites.



4. Fase d’estabilització: dieta normal
 
És la dieta que s’haurà de seguir per sempre, es basa en dos principis:
  • Triar un dia a la setmana com el dia de les proteïnes: només és consumiran aliments de la primera fase de la dieta.
  • Prendre 3 cullerades d’avena al dia (aporten fibra).




Està molt bé saber el funcionament de la dieta, però també hem de saber què comporta seguir-la.

També hem de tindre una cosa clara, i és que el nostre organisme no pot passar de tindre-ho tot a no tindre res, em refereixo a que no pot passar d’un dia per a l’altre,d’obtenir gran varietat d’aliments i de nutrients, a reduir la ingesta basant-se aquesta només en proteïnes.

He fet una taula amb els grups d’aliments i les funcions que tenen sobre el nostre organisme.



ALIMENTS

FUNCIONS

HIDRATS DE CARBONI


Pa, patates, pasta, arròs, cereals, llegums, verdures i fruites

o Energètica. Són la principal font d'energia en la dieta. La glucosa és el combustible principal de l'organisme.
o Estalviadora. Quan no es donen en prou quantitat, l'energia s'obté dels greixos o de les proteïnes.
o Reguladora de funcions gastrointestinals. La fibra té funcions molt diverses i específiques per al funcionament correcte del tub digestiu.

LÍPIDS


Origen animal (embotits, mantega, carns grasses, rovell de l’ou, lactis) i origen vegetal (oli d’oliva, gira-sol, soja, margarina i mantega vegetal).

o Energètica. Són la principal reserva d’energia.
o Estructural. Formen part de les membranes de les cèl·lules,  del teixit adipós i recobreixen i protegeixen els òrgans. 
o Vitamínica. Les vitamines liposolubles són de naturalesa lipídica (vitamines A, E, D i K). 
o Reguladora hormonal. Les hormones sexuals masculines i femenines se sintetitzen a partir del colesterol, regulen el metabolisme i les funcions de reproducció.

PROTEÏNES


Origen animal (carn, peix, ous, llet) i origen vegetal (llegums, cereals).

o Estructural. Els teixits corporals estan constituïts per proteïnes. 
o Reguladora. Les hormones s’encarreguen de la regulació dels processos metabòlics. 
o Defensiva. Les proteïnes formen els anticossos encarregats de la defensa de l’organisme davant d’infeccions. 
o Energètica. És poden utilitzar com a combustible, si els glúcids i greixos són insuficient en la dieta.

VITAMINES


Fruites i verdures

o Imprescindibles en els processos metabòlics de l’organisme.

MINERALS


Productes lactis, peix, ous, carn, cereals, llegums i vegetals.

o Imprescindibles en els processos metabòlics de l’organisme.

AIGUA

o Intervé en la formació dels teixits, regula la temperatura corporal i és el medi en el qual tenen lloc totes les reaccions químiques de l'organisme.




































Veureu que tots són importants i imprescindibles per al dia a dia, i que no podem prescindir de cap d’ells en la nostra dieta. Aquests són alguns dels signes i símptomes que es poden patir al seguir-la:
  • Pèrdua de massa muscular.
  • Augment dels nivells de colesterol
  • Efecte rebot: el propi Dukan ho menciona en els seus llibres com un inconvenient. Després d’una experiència de fortes privacions, el nostre organisme aprèn la lliçó i reacciona assimilant millor les calories.
  • És possible recuperar els quilos perduts en poc temps, inclús aconseguir un pes superior al d’abans del règim.
  • Els ronyons i el fetge es sotmeten a un treball esgotador per tal d’eliminar els residus produïts per les proteïnes.
  • El fetge produirà major quantitat de cossos cetònics, compostos químics que es produeixen quan es degraden els greixos. A partir de certs nivells, són tòxics per a les cèl•lules nervioses i acidifiquen la sang.
  • És un règim car ja que s’han de consumir (i comprar) grans quantitats de carn, peix i marisc.
  • Risc de cansament o esgotament degut a un consum de proteïnes exclusiu durant primera fasei exagerat durant les fases següents.
  • Fatiga provocada per una pèrdua de pes immediata.
  • Restrenyiment degut a la falta de fibra.
  • Aportació calòrica insuficient.

Les dietes miracle no existeixen

Un grup francès d’investigació i informació sobre nutrició, el CCM Benchmark, va fer una enquesta a 5.000 persones que havien seguit la dieta Dukan, i efectivament havien perdut pes, com ja he dit al principi, la dieta és molt efectiva... i este va ser el resultat de l’enquesta: 

  • En menys d’un any després d’haver començar la dieta Dukan, el 35% dels enquestats ja havia recuperat tot el pes perdut. 
  • Passat un any, el 48% havia tornat a guanyar els quilos que s’havia llevat. 
  • Passats 2 anys, el 64% dels enquestats havia recuperat el pes perdut. 
  • Tres anys després de Dukan, el 70% dels seus fidels tornava al seu pes habitual. 
  • Quatre anys després, el 80% dels enquestats pesava igual o més que abans de començar-ho. 

La finalitat d’una dieta a part de baixar de pes, és reeducar i canviar els hàbits alimentaris.
Ha de ser una dieta equilibrada amb gran varietat d’aliments, suficient per a les necessitats vitals de l’organisme, i sense allunyar-se molt de la rutina d’un mateix ni de la cultura de l’entorn... i recordeu! combineu-la amb exercici.


 


Com diu el refrany , “Lo barat surt car” ...  en este cas seria “Lo ràpid acaba sent lent”




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada