diumenge, 26 de febrer del 2012

Recuperant tradicions (Remeis naturals, part II)



Avui us presento la 2ª part del post Recuperant tradicions, gaudiu-la!




CUA DE CAVALL
Castellà: Cola de caballo
Nom científic: Equisetum arvense 
Principis actius: àcids silícics, saponòsids, flavonoides, carotenoides, alcaloides, aminoàcids, sals minerals de potassi, tiamines.



Ús tradicional: 
  • Bullint-la i prenent-la com una infusió s’utilitza amb una funció diürètica. Ja sigui per problemes de retenció de líquids, infeccions urinàries, pedres o arena als ronyons, problemes de pròstata gota o emissió d’orina escassa.
  • Prenent-la bullida també és bona per a la gent que té les ungles fràgils, la seva proporció d’àcids silícics fa que les enforteixi.
  • Important, no prolongar el consum durant molt de temps.





ESPÍGOL
Castellà: Lavanda
Nom científic: Lavandula angustifolia 
Principis actius: Olis essencials, derivats terpènics, tanins, saponines, àcids, cumarines.

 



Ús tradicional:
  • Amb infusió. Es bullen unes branquetes amb aigua i s’hi afegeix una miqueta de mel. Es pot utilitzar per remeiar les males digestions, els constipats, les angines, la tos i la grip. Se’n poden prendre 3 gots al dia.
  • Es bullent les flors amb aigua, i el líquid resultant s’aplica a la feria o cremada per a curar-la.
  • Important, no prolongar el consum durant molt de temps.





EUCALIPTUS
Castellà: Eucalipto  
Nom científic: Eucalyptus globulus  
Principis actius: Tanins, flavonoides, àcid el·làgic, àcids i compostos fenòlics, resines, olis essencials, àcid valierànic i butíric, principis amargs i cetones.


Ús tradicional:
  • Fent bafs. Escalfem aigua i fulles d’eucaliptus en un recipient. Quan comença a bullir, amb l’ajuda d’una tovallola, es respiren els vapors. És un bon expectorant per a quan estàs constipat.
  • Es bullen les fulles amb aigua, es cola i se’n prenen 3 gots al dia per a la tos i el catarro (no prendre més de 3 gots al dia).





JULIVERT
Castellà: Perejil
Nom científic: Petroselinum crispum
Principis actius: flavonoides, sals de ferro, calci, sodi, iode, potassi, magnesi, sobre, manganès, olis essencials, àcids grassos, vitamines A, B i C, fibra i folats.





Ús tradicional:
  • Infusió diürètica de julivert. Bullir fulles de julivert amb aigua, se’n poden prendre 2 gots al dia.
  • Per als dolors de la menstruació. Bullir les arrels amb aigua durant un quart d’hora, a continuació es cola. Prendre 1 tassa al dia.




LLORER
Castellà: Laurel
Nom científic:
Laurus nobilis
Principis actius: Grasses, tanins, olis essencials, principis amargs, alcohols i mucílags.

 


Ús tradicional:
  • Per a les males digestions i el gasos. Bullir fulles de llorer en aigua i prendre’n 4 gots al dia.
  • Per al mal de coll, torticoli i els polls. S’ompli un pot de vidre amb fulles de llorer, a continuació s’hi afegeix oli d’oliva. Es tapa i es deixa reposar 10 dies a sol i serena. Passats els 10 dies, es cola l’oli i ja es pot utilitzar.
  • Per a calmar la tos. Bullir 6 fulles de llorer, 3 cullerades de sucre, 2 pells de llima i mig litre d’aigua, es deixa reduir a la meitat a foc lent i ja es pot prendre.





MARIALLUÏSA
Castellà: Marialuisa o Hierba Luisa
Nom científic: Lippia triphylla
Principis actius: Olis essencials rics en: citral, linalol, cineol, terpineol, cariofilé, limoné. Furocumarines, verbenona, flavonoides.


Ús tradicional: 
  • Infusió per tractar els empatxos, vòmits, digestions pesades, gastritis, gastroenteritis, gasos, tos i també es pot utilitzar com a relaxant. Bullir les fulles de la planta amb aigua, un cop llest, afegir sucre o mel a la infusió. Se’n pot prendre un got després de cada menjada o quan ens troben en alguna de les situacions anteriors.






NESPRER
Castellà: Níspero
Nom científic: Mespilus germanica
Principis actius: Àcid acètic, crític i màlic, tanins, sicres, vitamina C, mucílags i matèries pèptiques.




Ús tradicional:
  • Per a baixar la pressió, es bull fulles agafades de l’arbre en aigua.
  • Per tallar la diarrea, bullir branques sense fulles en aigua i deixar reduir durant 10 minuts. Es cola, se’n pot prendre un got després de cada menjada.
  • Per a efectes diürètics i gota, bullir els fruits partits per la meitat amb aigua durant 10 minuts. Es cola, se’n poden prendre 2 gots al dia.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada