dijous, 15 de novembre del 2012

Aspartam... què sabem d'ell?



Arrel d’un correu que em van enviar he decidit compartir amb tots vosaltres alguna informació i dades sobre aquest edulcorant. 
Segur que heu sentit parlar moltes vegades d’ell. Però sabeu exactament què és?


L’aspartam (E-951) és un edulcorant 200 vegades més dolç que el sucre. Es ven com un producte acalòric, “light”, baix en calories, però realment té la mateixa càrrega calòrica que el sucre 4 kcal/gr. 

Està compost per tres elements: àcid aspàrtic (40%), fenilalanina (50%) i metanol (10%).



Una mica d’història


L’any 1965 va ser descobert per la farmacèutica internacional G.D. Searl and Company.

L’any 1973 un equip mèdic va descobrir que el producte podia generar tumors cerebrals (segons proves que es van fer amb animals). Això va fer que l'Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) descartés la seva comercialització.

L’any 1974 va ser autoritzada per primera vegada la seva comercialització, però pocs mesos després aquesta autorització va ser suspesa, ja que els primers estudis no havien avaluat correctament si l'aspartam podia ser tòxic per al cervell i provocar tumors cerebrals.

L’any 1977 Donald Rumsfeld (amic de Ronald Reagan) entra a la presidència de G.D. Searl. Mentre tant, la FDA continuava negant la seva aprovació per a comercialitzar-lo.

L’any 1981 el president Ronald Reagan acomiada la Comissió de la FDA que no aprovava l'aspartam i integra al seu amic Donald Rumsfeld en la seva administració. En aquest moment va ser aprovada la llicència per a la venda de l’aspartam.

L’any 1985 l’empresa G.D. Searl va ser adquirida per la companyia química Monsanto (una de les empreses multinacionals líders en la contaminació planetària dels aliments transgènics i principal productor de l’herbicida Roundup)....


... fins avui, 39 anys després de la seva aprovació i d’infinitat d'estudis, continua havent controvèrsia entre els resultats dels efectes en la salut d'aquest edulcorant sintètic.







On el trobem?

Des de fa 39 anys es comercialitza com a edulcorant de taula (Natreen, Canderel o Nutrasweet...).

Diuen que és ideal com a edulcorant per a baixar de pes, que no provoca caries i que el poden prendre els diabètics.

Actualment el trobem a més de 6.000 productes del mercat, la majoria denominats “light”, “sense sucre” o “sugar free”. Ens venen un producte lliure de sucre però amb aspartam...

Forma part d'aliments com aigües amb sabors, gasoses dietètiques, dolços, postres, derivats lactis, xiclets, productes dietètics, salses de cuina, patates fregides envasades, edulcorants de taula, sucs en pols, tots els productes catalogats “sense sucre”, cereals, entre altres.



Recomanació personal d'edulcorants:

Per una banda tenim l’estèvia, és un edulcorant natural amb propietats saludables i no té calories.
Una altra opció és la mel, també amb propietats saludables però amb calories. Personalment a mi em compensen més les propietats que les calories.







Té cap efecte sobre la salut?

Durant les últimes dècades han hagut i continuen havent investigacions i denúncies sobre la innocuïtat de l’aspartam.

He buscat informació sobre les diferents investigacions que s’han realitzat, aquí us deixo alguns paràgrafs:

- “Tots els components d’aquest edulcorant pateixen un canvi químic quan estan a una temperatura determinada, transformant-se en ÀCID FÒRNIC, que arriba a ser letal en un moment i que va afectant a l’ésser humà amb una gran sèrie de trastorns”.
(H. J. Roberts, autor del llibre “La malaltia de l’aspartam, una epidèmia ignorada”)


- “Quan l’ingerim es descompon a les cèl·lules dels teixits alliberant formaldehid**, el qual s’enganxa a l’ADN i a les proteïnes provocant certs danys. Els defensors de l'aspartam diuen que el producte només deixa anar una mica de metanol, una quantitat tan petita que el teu organisme és capaç de metabolitzar. En l'estudi marquem radioactivament el metanol de l'aspartam i l’administrem a rates a dosis altes, en el límit de la ingesta recomanada per humans. En comptes de trencar-se el compost en l'intestí, com esperàvem, va anar a parar als teixits, on va deixar anar formaldehid que es va dipositar i acumular en quantitats molt petites directament a la retina, al fetge, al cervell ...” (Estudi iniciat l’any 1997 per Marià Alemany - Catedràtic de Nutrició i Bromatologia)


- “Un treball publicat a la revista Environmental Health Perspectives, editada pels Instituts Nacionals de la Salut dels EE.UU., torna a reobrir la polèmica de l'edulcorant aspartam. Els autors, un equip de la Fundació Ramazzini d'Oncologia, amb seu a Itàlia, afirmen que aquest edulcorant, que està present en nombrosos productes, és un potent agent cancerigen i que els nous resultats confirmen els seus estudis anteriors”.


Tot i que els fabricants continuen assegurant que l'edulcorant és segur, diversos estudis al llarg dels anys han demostrat que el seu consum està lligat a mals de cap, migranyes, marejos, osteoporosi, tumors, i fins i tot càncer.


**Utilitzat per a elaborar productes químics, materials per a la construcció, productes per al tractament de la fusta, la llar i per a embalsamar cadàvers, etc...



Adjunto l’enllaç del documental Què mengem? .... Interessant veure'l.








2 comentaris:

  1. Ja sé que sempre que es parla de l'aspartam surt algú diguent que es ben inocuo, però que vols que et digui, jo no em refio un pèl...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ni jo!! Aquí han hagut més interesos polítics que tècnics, només cal llegir la cronologia de la història. I el més fort és que continua igual...

      Elimina