Digestiva, expectorant, laxant ... A diferència del sucre, aporta propietats medicinals, per la qual cosa pot ser una alternativa natural d’aquest.
Elaborada amb nèctar floral i recollida per les abelles, cada mel guarda les característiques de les flors de procedència.
La mel no només proporciona un sabor dolç, sinó que a més a més de la fructosa i glucosa també té vitamines, minerals i enzims que li donen múltiples propietats. Els enzims presents justifiquen que la mel facilite la digestió dels hidrats de carboni. I encara és més recomanable si es pateix inflamació de la mucosa intestinal, ja que té propietats calmants i cicatritzants. Però no només el sistema digestiu es beneficia de la mel, també ho fa el respiratori.
La mel té un suau efecte expectorant (facilita l'eliminació de la mucositat acumulada a les vies respiratòries) i contribueix a eliminar la tos.
Les elaborades de forma artesanal ajuden, a més, a combatre el restrenyiment.
La mel no està indicada per a bebès menors de 18 mesos, és causa que el seu estómac encara no està protegit de les espores del Clostridium Botulinum. Aquestes espores que poden sobreviure en la mel no poden ser destruïdes per l'estómac dels bebès, que podrien arribar a desenvolupar la malaltia coneguda com botulisme.
A continuació us llisto alguns tipus de mel i les seves propietats principals.
Tipus de mel
- Romaní: Està indicada en casos d'estrès i debilitat...
- Flor de taronger (Azahar): Té efecte sedant...
- Eucaliptus: Està indicades per a les molèsties respiratòries i la tos...
- Espígol: Antisèptica, molt útil per a la bronquitis, refredats i tos nerviosa...
- Bruc: Protegeix les vies urinàries i ajuda a superar l’anèmia...
- Farigola: Té efecte antisèptic i digestiu...
Si busqueu per la xarxa en trobareu moltes més de propietats, jo aquí només us fico les principals de cada varietat.
El motiu d’aquest post és perquè fa una setmana em vaig curar un refredat amb 3 culleradetes de mel al dia... i jo em pregunto, si ens cura lo natural, per què utilitzem lo artificial?
Quan era menuda ma mare sempre ens feia llet en mel i vapors (“astubes”) d’eucaliptus per als refredats; i jo em pregunto i em responc a mi mateix dient-me que si antes ho feien... era perquè realment curava.
Hola Imma,
ResponEliminaMuy interesante tu entrada. Yo últimamente he añadido miel a mi desayuno y sin saber cual eran sus propiedades elegí la de "flor de taronger" por probar.
Ahora, despues de leer tu entrada me quedan dudas si es la mas optima para el desayuno, pues tienen efectos sedantes. Por lo que me gustaría preguntarte, ¿cual sería la miel mas recomendada para tomar en el desayuno si practicas deportes de resistencia?
Mucha gracias,
Jose