dimarts, 13 de desembre del 2011

Un Nadal saludable


Desembre, festes, Nadal, regals, llums... torrons, polvorons, pollastre rostit, canelons, etc. 
Aquests són alguns dels elements que ens recorden a les festes Nadalenques. 

Tots sabem que és molt fàcil fer excessos en aquests dies, i també hem de saber que el nostre cos té la capacitat d'emmagatzemar “combustible” d'una manera il·limitada. 
En dies assenyalats continuem menjant com si fos l'últim a fer en esta vida, i a més a més ens passem la majoria d'hores asseguts. 
El resultat són uns quilos de més i un excés de tòxics que costa moltíssim d'eliminar. 

Això no vol dir que no puguem fer cap extra de celebració, però sí que cal vigilar de no fer massa excessos en un sol menjar. El nostre cos, després d'una ingesta més abundant i greixosa del que esta acostumat, concentra tota l'energia per a pair tot el que hem ingerit, i per tant ens quedem amb una sensació de cansament i somnolència, que no ens ajuda gens a “cremar” aquestes calories extres que hem ingerit.




Un Nadal saludable és possible si es tenen en compte una sèrie de pautes, entre elles triar els menús per aconseguir uns plats igualment deliciosos però amb menys greixos i menys calories. 

Com per exemple escollir les carns blanques perquè tenen menys greix i menys colesterol que les carns vermelles. 
Les carns blanques resulten molt adequades, ja que a part de ser molt bones, les pot menjar tothom. 
A més a més, permeten coccions tan diverses com el forn o el rostit (recordeu que cal aprofitar els greixos propis dels aliments per així evitar afegir greixos extra que augmentaran les kilocalories i els triglicèrids del plat i faran més difícil la digestió), es poden combinar amb fruites per contrastar sabors dolços i salats.





Consells saludables per a les festes: 

o No deixes d'esmorzar, encara que tingues previsió d'un dinar abundant. És important no arribar als dinars amb massa gana, així no abusem de res. 

o Tens temps per menjar, per tant, no tingues pressa, menja degustant i mastegant bé els plats. Gaudeix del bon menjar! 

o Menja pinya natural, amb la part del cor inclosa, ja que conté bromelaïna, enzim digestiu que ajuda a pair. Si ens costa prendre la pinya sencera podem fer un batut. 

o No abuses de cafè. Procura acabar els menjars amb una infusió digestiva i sense sucre, t'ajudarà a pair millor. T'aconsello que prengues: camamilla, anís, maria lluïsa, etc. 

o Procura menjar fruita al llarg del dia, ja que en un dia d’extres deixem de prendre aquest grup d'aliments tan nutritiu. 

o No t’oblides dels vegetals, encara que siga en forma d'acompanyament, són els reguladors de l'àpat. Recorda que hi ha maneres molt divertides de preparar aperitius saludables i boníssims. 

o Si pots anar a passejar després dels menjars, aprofita-ho, el teu cos ho agrairà.



Aperitius saludables per a les festes:

o   Broqueta de tomata cherry amb mozzarella, reducció de vinagre de Mòdena i una fulleta de menta.


o   Broqueta de cors de carxofa amb mozzarella i reducció de vinagre de Mòdena.


o   Vichyssoise amb pera i formatge gorgonzola.
(Ingredients: porro, pera, patata, ceba, caldo de verdures, nata líquida, llet, gorgonzola i avellanes. Preparació: Picar la ceba i els porros i ofegar-los a foc suau amb una cullereta d’oli en una cassola gran uns 30 minuts fins que estiguen molt blans. Salpebrar lleugerament a meitat de la cocció.  Afegir la patata tallada en trossos grans i ofegar 5 minuts més. Banyar amb el brou i afegir les peres pelades i netes de tronc. Coure a foc suau uns 30 minuts. Deixar refredar, triturar. Afegir la llet i la nata i corregir de sal i pebre. Si es vol, abans de servir-la, picar lleugerament les avellanes i torrar-les en una paella. Guarnir amb les avellanes i trossets de gorgonzola.)


o   Endívies farcides de formatge fresc de cabra amb trossets de tomata, pastanaga, alvocat i nous.


o   Amanida d’escarola, magrana o figa i nous.


o   Bombons de pernil ibèric amb foie o formatge feta i reducció de vinagre de Mòdena.


o   Farcellets de carbassó i tonyina.
(Ingredients: carbassó, pebrot vermell escalivat, tonyina de llauna al natural, formatge per untar, sal i pebre)


o   Torradetes amb mousse d’escalivada.
(Fem l’escalivada tradicional però a més hi posem també pebrot groc. Feta i pelada la passarem pel turmix afegint una mica de crema de llet. A part muntem 2 clares d’ou a punt de neu i anem afegint l’escalivada poc a poc perquè ens quede una mousse ben dolceta. La podem servir untada amb torradetes o dins de gotets.)


o   Lioneses farcides de crema d’espinacs.


o   Broquetes de fruita amb pernil ibèric.


o   Xampinyons al forn farcits de pernil, formatge i nous.
(Rentem els xampinyons i col·loquem els “barrets” en una safata de forn. Els salem i afegim una miqueta d’oli d’oliva, introduïm un tros de formatge a cada xampinyó i els fiquem al forn durant 8 minuts a 180º. Mentre es rosteixen els xampinyons, saltegem en una paella amb unes gotes d'oli d'oliva, els “peus” i el pernil serrà tallats molt finament.Traiem la safata del forn i repartim per sobre de cada xampinyó una cullerada de sofregit juntament amb mitja nou. Podem afegir una miqueta de julivert picat.)


o   Crudités de pastanaga, porro i endívies tallades en juliana acompanyades amb salsa de iogurt o de formatge.



Aquestes són algunes idees, en podeu crear moltes més.... Bon profit!! 





1 comentari:

  1. Ostres Imma! es veritat que hem tingut la mateixa idea, jaja! m'agrada molt com ho has plantejat, així que si et sembla bé posaré un enllaç al meu post cap a aquí perque dones idees boníssimes!

    ResponElimina