diumenge, 13 de novembre del 2011

L'alimentació i la Psoriasis


Què és la Psoriasis?

La psoriasis és una malaltia de la pell caracteritzada per l'aparició crònica de plaques escamoses de color plata, fonamentalment en els colzes, genolls i en el cap, encara que pot aparèixer en qualsevol part del cos.

Es produeix per un creixement anormal de les cèl•lules de la pell. Aquestes cèl•lules es reprodueixen a partir de les cèl•lules situades en la capa basal de la pell que van substituint les capes superiors a mesura que aquestes moren i es desprenen.

A la pell normal el període de renovació de la pell sol durar aproximadament un mes. En les persones amb psoriasi la pell nova es forma en una setmana. La velocitat de creació de les cèl•lules basals en els malalts de psoriasi és tant elevada que no dóna temps a les cèl•lules superiors a desprendre’s, el que produeix l’acumulació de cèl•lules mortes platejades en les capes superiors de la pell.

La psoriasi pot desaparèixer i tornar a aparèixer en els mateixos llocs del cos o en altres. Cada persona afectada té la seva particular psoriasi, i el que funciona en uns potser no serveix a uns altres. Per aquest motiu, el tractament ha de ser personalitzat per a cada pacient.




A qui afecta?

És una malaltia de caràcter crònic recurrent que afecta més els homes que les dones, encara que en edat, apareix abans a les dones que als homes.

Afecta a uns 80 milions de persones en el món. Es calcula que afecta a entre el 2 i el 3% de la població europea i al 1,4% de la població espanyola segons les últimes investigacions.

Els malalts de psoriasis poden tenir una major prevalença de diabetis, artritis psoriásica, risc cardiovascular i depressió.




Causes.

No és una malaltia hereditària, però hi ha una predisposició genètica per patir-la, un terç dels afectats té familiars directes amb psoriasi. És una malaltia que no és contagiosa.
A més d'aquesta predisposició, són necessaris altres factors desencadenants, els més importants són:

- Alimentació inadequada: Excés de greixos animals en la dieta, begudes alcohòliques, pastes, xocolata, etc.. Les toxines s’han d'eliminar de l’organisme a través del fetge i la pell. Un cos amb toxines pot desencadenar o agreujar la malaltia. S'ha comprovat baixos nivells d’alguns minerals i aminoàcids en malalts de psoriasis. També afecta el consum d’alcohol i el tabac (un 25% de casos de psoriasi podrien estar produïts pel tabac).

- Causes d'origen psíquic:
El nerviosisme i l'estrès són dues causes agreujants o desencadenants de la psoriasi. S'ha comprovat com moltes persones, després de períodes d'estrès han manifestat o empitjorat aquesta malaltia. La raó d'això és perquè l'estrès augmenta el nivell d'adrenalina la qual cosa incrementa el flux de sang cap a la pell.

- Lesions a la pell: Les lesions produïdes a la pell, com ferides, cremades, cremades solars, així com els cops forts als genolls, etc poden precipitar o empitjorar la malaltia.

- Herència:
La tercera part dels malalts de psoriasi tenen antecedents que pateixen la mateixa malaltia.


Nutrició per a la psoriasis.

Per a prevenir i tractar aquesta malaltia és molt important mantenir una bona alimentació, degut a que l'oxidació natural del nostre cos més el consum d'aliments amb toxines provoquen un desequilibri que es nota en la salut de la pell i en la totalitat del nostre cos.
Per això que consumir aliments naturals que ens aporten antioxidants ajudarà a anivellar les toxines.

Algunes estratègies que podem realitzar per a prevenir l'aparició o pal•liar els símptomes són:

Reduir el valor calòric de la dieta, ja que aquesta millorarà significativament els símptomes cutanis de la malaltia.

Augmentar el consum d’aliments rics en:

Vitamina A: molt apropiada per a curar la pell, és favorable per a la psoriasi. Aliments vegetals de color groc, roig i taronja, com per exemple: pastanaga, tomàquet, dent de lleó, els espinacs, els espàrrecs i pebrots.

Vitamina C: redueix els símptomes i prevé la malaltia ja que té propietats antioxidants. Tots els cítrics (taronja, mandarina, kiwi, llima) aporten aquesta vitamina, així com la coliflor, espinacs, pomes, plàtans, melons, pinyes, pastanagues, l'api, les faves, raïm, mores, peres, la soja...

Àcid Fòlic: es troba les llegums, els cereals integrals (el pa no està inclòs), espàrrecs, espinacs, taronges, pa integral, faves, totes aquelles verdures de fulles verdes.

Zinc: les figues, api, albergínies, patates, cereals integrals, espàrrecs, entre d'altres. Les persones que tenen psoriasi no retenen aquest mineral, per això consumir aquests aliments ajudarà a prevenir i millorar aquesta malaltia.

Seleni: està en l'all, la civada, soja, pistatxos, espàrrecs, espinacs, nous (del Brasil), aquest mineral manté la pell amb elasticitat i retarda els efectes del pas del temps i el procés natural de l'oxidació.

Àcids grassos omega 3: el peix blau, les sardines, el salmó, tonyina, bacallà entre altres té aquest àcid. És recomanable el consum d'omega 3 pel fet que milloren la psoriasi i mantenen una pell saludable, té qualitats antiinflamatòries.

Disminuir o eliminar el consum de:

Llet, carns i greixos: el consum no moderat d'aquests aliments empitjoren la situació de les persones amb psoriasi. Per això les dietes baixes en greixos i consum diari i moderat de proteïnes ajudarà a millorar aquesta malaltia.

Alcohol: produeix picor i enrogiment, pel fet que té propietats vasodilatadores augmentant el torrent sanguini empitjorant els símptomes.

Espècies: no consumir perquè altera la circulació perifèrica, i pot portar conseqüències adverses.

Tabac: ha de ser eliminat per les persones amb psoriasi.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada